OBREZOVANJE SADNEGA DREVJA (20.3.2014)

praktični prikaz je potekal v četrtek, 20.marca 2014 ob 16.00 v šolskem učnem eko sadovnjaku OŠ Medvode, Ostrovrharjeva 4

Dne 20.3.2014 je po Setvenem priročniku Marije Thun zelo primeren za obrezovanje sadnega drevja, zato nam je g. Slavko Turšič v šolskem učnem eko sadovnjaku OŠ Medvode povedal in prikazal, kako obrezujemo mlada sadna drevesa in kako začnemo oblikovati krošnjo. Na sosedovem drevesu pa, kako obrežemo malo starejša drevesa.
Slavko Turšič je član sadjarskega društva Borovnica, biodinamik in avtor sadjarskega biodinamičnega koledarja.
Praktični prikaz je bil namenjen učencem in njihovim staršem, članom Društva Sorško polje in seveda tudi vsem ostalim, ki bi radi naredili prve korake v obrezovanju ali pa obnovili in poglobili znanje.

Organizator: Društvo Sorško polje približajmo se naravi v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi Sorškega polja, z občinami Kranj, Medvode in Škofja Loka ter OŠ Medvode

Po obrezovanju je potekala prodaja semen Amarant in sadik zgodnjih kapusnic (zgodnje belo zelje, zgodnje rdeče zelje, brokoli, cvetača, kolerabice, zgodnji ohrovt...), blitva, peteršilj, koromač,  solate,… Danice Pavlič (naročila: 041 853 956).

                                                                                                                         Word Icon   PDF-icon         

OBREZOVANJE SADNEGA DREVJA IN NABIRANJE CEPIČEV

Kako pravilno oblikovati krošnje visokodebelnih in kako nizkodebelnih dreves, da bodo dobro rodila?

Različnih rezi je veliko. Razlikujejo se glede na bujnost podlage.

Drugačen način je v intenzivnih nasadih, drugačen v visokodebelnih, drugačen za vrtičkarje. Načini rezi so prikazani v sadjarskih knjigah.

Po biodinamiki obrezujemo na dan za plod in/ali cvet, v času padajočih luninih lokov. Drevje lahko obrezujemo celo leto, razen v času od odpadanja listja do konca možnosti nizkih temperatur. Spomladansko obrezovanje spodbuja rast.

Pri obrezovanju je potrebno vedeti, kako izgleda brst za listje in kako cvetni brst. Pozorni moramo biti na izgled krošnje in na oblikovanje drevesa ter kaj sploh želimo doseči. Vsekakor mora drevo roditi, vejevje raste v gozdu, ne pa na vrtu. Poleg tega ne smemo obrezati mladik, ker smo s tem obrali jabolka za naslednje leto, če pa izrežemo rodni les, pa smo obrali jabolka tudi že za letos. Narava naše napake sicer sama popravlja, jabolk pa ni toliko, kot bi jih lahko bilo. Tega se na papirju ne da prikazati. Zato bomo vse podrobnosti prikazali praktično na drevesu.

Kako in kdaj nabrati cepiče in kako jih uporabiti , da ohranimo nam najljubše  stare sadne sorte?  

Cepiče v skladu z biodinamičnimi načeli nabiramo:
-  ob dnevih za plod in/ali cvet,
- v času dvigajočih luninih  lokov,
- dopoldne v času izdiha zemlje
- najbolje meseca januarja in/ali februarja.

Cepiči so enoletni poganjki, ki izraščajo poševno na rodnih vejah, na južnem  ali jugozahodnem delu krošnje.

Narezane cepiče prikrajšamo na tako dolžino, da jih lahko shranimo v hladilnik.
Vejico ali sveženj označimo na PVC foliji z vodoodpornim pisalom,  zavijemo v mokro krpo ali namočen papir. Več cepičev zložimo skupaj v  dvojno PVC vrečko. Shranimo jih v zamrzovalni prostor hladilnika. Zamrznjeni na temperaturi -5°C počakajo do cepljenja.
Cepljenje opravimo takrat, ko se drevje pripravlja k cvetenju. To je običajno  v mesecu aprilu.
Cepiče, nabrane v mesecu januarju lahko brez posledic zmrznemo tudi v zamrzovalni  skrinji do -18 °C.
Cepiče, nabrane v februarju pa lahko shranimo samo v hladilniku, v skrinji bodo pomrznili.
Obe metodi sem sam preizkusil v dolgoletni praksi.

Slavko Turšič

                      

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com