Vabilo: Word Icon  PDF-icon

    V okviru projekta SORŠKO POLJE – PRIBLIŽAJMO SE NARAVI vabimo vse tiste, ki vam ni vseeno v kakšnem okolju živimo in kakšno hrano uživamo, na šesto predavanje z naslovom:


POMEN EKOLOŠKO PRIDELANE HRANE IN PRAVILNE PRIPRAVE OBROKOV ZA ČLOVEKOVO ZDRAVJE


ki bo v sredo, 11. aprila 2012, ob 19. uri
v Šmartinskem domu v Stražišču


Ga. MARIJA NOVAK, predsednica društva Svetlin, bo predstavila  negativne vplive ostankov kemičnih substanc v pridelkih konvencionalnega kmetovanja in izdelkih živilske industrije na naše zdravje, prednosti ekološko pridelanih živil in možne načine priprave obrokov, da ohranimo čim več pomembnih hranilnih snovi in vitalnih sil življenja.

Uvod v predavanje bodo popestrili učenci OŠ Stražišče, zaključek pa bo začinjen z degustacijo ekoloških proizvodov BC Naklo in čajev ekološke kmetije Grilc iz Šenturške Gore. Predstavilo se bo društvo Svetlin, ekološka kmetija Gregorja Šlibarja iz Kovorja in pletilja Romana Gašpirc z izdelki iz domače volne in drugih naravnih materialov.
Po predavanju bomo v okviru vseslovenske akcije Štafeta semen Oskrbimo.si organizirali izmenjavo semen starih slovenskih rastlinskih vrst in sort. S seboj prinesite 33 semen v treh vrečkah po 11 z napisano vrsto semena in sorto, eno vrečko boste izmenjali, eno poslali v hrambo v Slovensko semensko knjižnico, eno pa bomo posejali na skupnem ekološkem in permakulturnem vrtu v Prašah, kjer smo z aktivnostmi začeli v mesecu marcu. 23. marca 2012 so krškopoljski prašiči pričeli s prekopavanjem vrta, 13. aprila pa bomo pričeli s sejanjem, dobrodošli.
O tem, kaj lahko naredimo za sebe in za okolje – tu, pri nas, za naše Sorško polje, teče beseda v sklopu 6 predavanj, ki potekajo od novembra 2011 do aprila 2012, vsako drugo sredo v mesecu, ob 19. uri v prostorih krajevnih skupnosti na Sorškem polju. Na posameznih predavanjih predstavljamo okoliške ekološke kmetije, uvod v predavanja popestrimo s krajšim kulturnim programom.
Za zaključek zimskega cikla predavanj pripravljamo srečanje v nedeljo, 20. maja 2012, na »turistični kmetiji Na poljani« na Meji 7. Srečanje se bo pričelo ob 15. uri s predavanjem  SANJE LONČAR z naslovom »HRANA, KI UNIČUJE, IN HRANA, KI ZDRAVI«. Danes uživamo hrano, ki je ni še nihče v zgodovini človeštva. Kako sodobna živila vplivajo na naše zdravje, mišljenje in počutje? Kako se prideluje in predeluje tisto čemu danes rečemo "hrana"? Zakaj le ekološka pridelava zagotavlja nacionalno in zdravstveno varnost in kako priti do 100% lokalne samooskrbe in neodvisnosti.
Prav vsi – kmetje, vrtičkarji in potrošniki ste vabljeni k sodelovanju pri organizaciji predavanj in k ostalim aktivnostim našega projekta. S skupnimi močmi želimo ustvarjati boljše možnosti za zdravo življenje v našem okolju in pristnejše sožitje z naravo, ter spodbuditi k tesnejšemu sodelovanju krajane celotnega območja, ki obkroža Sorško polje.
V sklopu projekta želimo omogočiti tudi dostop do novic »Skupaj za zdravje človeka in narave«, ki jih lahko dobite: v vrtcih Bitnje, Orehek in Mavčiče, OŠ Orehek in OŠ Medvode, prodajalni kmetije pr`Gregorc v Prašah, frizerskem salonu Ostriženi Nace v Mavčičah, trgovini Mercator v Retečah in Zbiljah, dvorani KS in bifeju športnega društva Kondor v Godešiču, Sivki in KZ na Trati, kmetijski trgovini Cegnar v Virmašah, Smrekca centru v Žabnici, KUD Bitnje, v trgovini Mak in knjižnici v Stražišču, trgovini Zuja in turistični kmetiji Na poljani na Meji, ter KZ in KGZS v Medvodah

Vstopnine ni, dobrodošli pa so prostovoljni prispevki za pokritje dela stroškov organizacije predavanj in ureditev skupnega ekološkega in permakulturnega vrta v Prašah.

Za morebitne predloge in pomoč pri organizaciji pokličite  041 348 199 ali pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. "> Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. oz. 031 605 015, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. "> Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.


Vabijo krajevne skupnosti z območja Sorškega polja.


Slike z dogodka v Stražišču:

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com