DAN PROSA NA SORŠKEM POLJU (17.5.2014)

V soboto, 17. maja 2014, od 11. do 17. ure je bila na kmetiji Jamnik na Podreči 24 pri Mavčičah, pri spomeniku Simonu Jenku in cerkvi prireditev

DAN PROSA NA SORŠKEM POLJU

  • s prikazom setve prosa na Jamnikovi njivi na Podreči

  • predavanjem Darje Kocjan Ačko z naslovom PROSO, PRIDELAVA IN UPORABA
    Darja Kocjan Ačko deluje na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, si prizadeva za ekološko kmetovanje in ponovno vključevanje pozabljenih poljščin v kolobar.  S sliko in besedo je predstavila navadno proso (Panicum miliaceum L.), videz rastline, njegovo agronomska in prehranska vrednost v Sloveniji, EU in v svetu. Od nekoč razširjenih etničnih jedi (mlečna kaša, medla, loška smojka, bujta repa, godla, prtene klobase) nam je najbolj znana jed mlečna kaša, številnim bolj zaradi poznavanja književnih del slovenskih pesnikov in pisateljev (F. Stritar: Prosena kaša mati naša in otročja sladka paša) kot zaradi uporabe v prehrani. Vračanje prosa na njive, krožnike in krmišča je prispevek k ohranjanju etnoloških izročil in poseljenosti slovenskega podeželja, sočasno pa možnost za pestrejšo ponudbo tradicionalnih živil lokalnega izvora in za večjo samooskrbo z doma pridelanimi živili.

  • predstavitvijo ekoloških kmetov, domače obrti, ekološko tržnico
    Ekološki kmetje so ponudili svoje najzgodnejše pridelke, zelenjavo, žita in mlevske izdelke, mesne dobrote in še mnogo drugega. Predstavljene so bile domače obrti in rokodelske spretnosti s Sorškega polja in okolice.

  • pokušino jedi iz prosene kaše, kot so mlečna kaša, rašovna ali medla.      

Proso je znana, zdrava in življenjsko pomembna poljščina za proseno kašo – ''ušen'', nekdaj vsakdanja hrana prebivalcev na Sorškem polju.

Ob dogodku smo se spomnili tudi krajevnih navad in običajev ob setvi, pletju, žetvi, metju in stopanju prosa.                                                                                                        

           Word Icon    PDF-icon                                                               Zemljevid:   zemljevid.prase.ikona                                                        

 

PONUDBA EKOKMETIJ...

PONUDBA OBRTNIKOV...

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com