TRŽNICA IN PREDAVANJE SANJE LONČAR (11.4.2015)

Dogodek je bil v soboto 11. aprila 2015 na Baragovem trgu in v Šmartinskem domu v Stražišču

TRŽNICA ob 14. uri 

Na eko tržnici so se predstavili ekološki kmetje: Eko kmetija Danica Pavlič, Dicentra d.o.o., Ekološka kmetija Jamnik, Eko kmetija Irena Vrhunc, Ekološka kmetija Porta Fister, Ekološka kmetija Pri Šuštarju - Krišelj, Pražarna Lovro, Ekološka kmetija Pr Črnet, Kmetija Darja s ponudbo: divje rastline, ekološke sadike, ekološka semena Amarant, mlevske, krušne in pekovske izdelke, mesne izdelke slovenskih avtohtonih pasem, mleko in mlečne izdelke, zelenjavo iz ozimnice, svežo zelenjavo, jajca, vložnine, domačo kavo, olja in pivo.

Ponudba pridelovalcev: Kmetija Štirn, Kmetija Blaznik, Prirodno posestvo in pivovarna Volk Turjaški, Artičoka, ki kmetujejo sonaravno: motovilec, zelenjava iz ozimnice, marmelade, bučni namazi, sirupi, testenine, pivo, vino, vložnine.

Okoliški in Stražiški kmetje: Kmetija pr Zidanc, Kožuh Bojan, Kodran Anton, Podjed Franc, Šlebir Maja, Špela, Kmetija domačija Gregorc: olja, med in izdelke iz medu, žganje, mlečne izdelke, krušne in pekovske izdelke, mesne izdelke in sezonsko zelenjavo.

Na tržnici je potekala izmenjava semen v okviru Štafete semen 2015.

PONUDBA NA TRŽNICI...

Tržnica lokalnih pridelovalcev se bo v prihodnje nadaljevala (vsak 2. petek v mesecu popoldne). 

Na stojnici Društva Sorško polje smo predstavili delovanje našega društva in pridelave semen na naših skupnih vrtovih. Vsak, ki je prinesel tri vrečke s po enajstimi semeni z opisom izvora, starosti in načina pridelave, je lahko sodeloval v Štefeti semen - eno je izmenjal z obiskovalci, eno smo posejali na našem vrtu eno pa poslali EKOCI-ju da jih bodo predali v banko semen. Na stojnici ste se lahko okrepili z zeliščnimi čaji in poizkusili domače pivo in se včlanili v naše društvo.

Na stojnici projekta Skupaj za zdravje človeka in narave smo od Sanje Lončar izvedeli vse o projektu, ki ga vodi, se založili z manjkajočimi izvodi revij Skupaj za zdravje in nakupili knjige, ki so bile izdane v okviru tega projekta. 

Dogajanje na trgu je popestrila Folklorna skupina Sava, ki se je predstavila s svojimi plesi, pevski zbor Dečve pa s petjem.

PREDAVANJE “Hrana, ki nas uničuje in hrana, ki zdravi?” ob 16. uri 

Predavala je ga. Sanja Lončar 
Kratko o vsebini predavanja: Še sanja se vam ne, kako se danes prideluje in predeluje hrana, ki jo kupujemo. Nove tehnologije, tisoče kemičnih dodatkov, obsevanje, esterifikacija, encimske tovarne, … To so le nekatere izmed tehnologij, ki so v uporabi, potrošniki pa ne bomo o tem prav ničesar prebrali na ovojnini izdelkov.

Kako prepoznati dobre izdelke? Kako se izogniti gensko spremenjenim organizmom in drugim tveganim živilom?


Organiziratorji: KS Stražišče, KUD Bitnje “Krožek za zdravo življenje” in Društvo Sorško polje

                                                                                                                                                   Word Icon    PDF-icon

 

Sporočilo za medije, Podreča 11.4.2015                                                                                          

NA SORŠKEM POLJU VEČJI DOGODEK V ORGANIZACIJI PROSTOVOLJCEV DRUŠTVA SORŠKO POLJE, KUD BITNJE IN KRAJEVNE SKUPNOSTI STRAŽIŠČE: TRŽNICA IN PREDAVANJE SANJE LONČAR O HRANI

»TRŽNICA NA BARAGOVEM TRGU JE ZAŽIVELA«

V vaseh na Sorškem polju je še veliko kmetij, obrtnikov, nekaj gostiln in trgovin, gasilski domovi, nekaj otroških in športnih igrišč, nekatere vasi pa so postale le še spalna naselja. Nekateri sosedje se komajda še poznajo, saj je vaško življenje skoraj da zamrlo. Vaških trgov in lip, ob kateri bi se lahko zbrali moški in »pomoževali« ni , vaških izvirov, kjer bi si lahko ženske izmenjale izkušnje prav tako ne. Tako živimo eden mimo drugega in se zbiramo vedno manj.

Ker pa je v slogi in povezovanju moč, se je Kulturno umetniško društvo Bitnje povezalo z društvom Sorško polje in s predsednikom KS Stražišče, Juretom Šprajcem in našli lep, urejen Baragov trg, ki smo ga v soboto 11. aprila, prvič izkoristili za tržnico.

V sončnem pomladanskem vremenu se je zbralo 20 ponudnikov eko, sonaravne in konvencionalne pridelave. Ponudili so kmetijske pridelke, mesnine, žita, žitne izdelke, mlečne izdelke, čebelarske dobrote, sadike, kavo, konopljine izdelke (tudi pivo), bio oglje, ... Društvo Sorško polje je poskrbelo za izmenjavo domačih semen v okviru Štafete semen.

Dobro vzdušje so popestrili plesalci, godci Folklorne skupine Sava in ljudske pevke Dečve.
Za dober zaključek uspešnega trgovanja je poskrbela ga. Sanja Lončar s predavanjem z naslovom »Hrana, ki uničuje, in hrana, ki zdrav. Kako ju razlikovati«. Predavanja se je udeležilo preko 150 udeležencev.

Z velikim veseljem smo na koncu ugotovili, da smo stopili na pravo pot. Ljudje so bili zadovoljni, proizvajalci in predelovalci so se dobro predstavili, prireditev je tudi dober dogodek za druženje in povezovanje ljudi iz različnih krajevnih skupnostih.

Naj zaključim z mislijo s predavanja ga. Sanje Lončar: »Na nas samih je, da se odločimo, kako bomo živeli. Ljudje se moramo povezovati, sodelovati in poskrbeti za naše dobro. Stopimo do naših lokalnih kmetov in jih spomladi prosimo, da za nas pridelajo eko krompir, korenje, cevetačo ... in verjetno bomo s tem spodbudili lokalno pridelavo in krepili medsoseske odnose.

Na svidenje na drugi tržnici na Baragovem trgu v Stražiču, ki bo 8. maja od 17. do 19. ure.

 

Vabljeni, da se z vprašanji in potrebami za dodaten foto material (slike v boljši resoluciji) obrnete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali 041 348 199.

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com