BIODINAMIČNE AKTIVNOSTI IN PRAZNOVANJE KRESNIKA 2015 NA VRTU BARKE (23.6.2015)

 
23.6.2015 je bilo predvideno zakopavanje koprive in praznovanje kresnika. Žal nam je vreme zagodlo in nam odplaknilo kresovanje.

Vseeno pa smo dan kasneje, 24.6.15 po 17. uri zakopali koprive za pripravo biodinamičnih pripravkov na skupnem vrtu v Prašah.

Gospod Boris, ki je že petindvajset let biodinamik, nas je vodil pri delu. Razložil nam je, da potrebujemo koprive za izdelavo kompostnih preparatov. Kompostni preparati pripomorejo, da se naši ostanki veliko hitreje pretvorijo v kompost, kot bi se sicer.
Nabrali smo veliko kopriv, jih razsekali, zavili v rjuhe in zakopali v zemljo.
Tako zakopane bodo ostale eno leto. Da bodo nanje vplivali vsi dejavniki iz kozmosa, ki se zvrstijo v letnem ciklusu.

 

GALERIJA

 

 

PREDVIDEN PLAN DOGODKA 23.6.2015 NA VRTU V ZBILJAH PRI DELAVNICAH SKUPNOSTI BARKA, KI JE ZARADI SLABEGA VREMENA ŽAL ODPADEL

 

ob 17. uri: ZAČETEK DELA NA VRTU

ob 18 uri: ZAKOPAVANJE KOPRIVE

V društvu Sorško polje imamo vse več navdušencev za biodinamično kmetovanje (in vrtičkarstvo, seveda). Vsako leto nas je več, ki smo opravili večdnevni tečaj iz biodinamike pri društvu Ajda.

Zato smo se odločili, da tisti, ki smo se izobrazili na področju biodinamike, začnemo s pripravo nekaterih biodinamičnih pripravkov tudi v društvu Sorško polje.
Ob delu bomo razložili kaj počnemo, zakaj se bodo ti preparati uporabljali in še druge zanimive stvari iz biodinamike. Morda nekateri že veste, v svojih vrstah imamo gospoda Borisa Tavčarja, ki je aktiven član društva Ajda že več kot petindvajset let. Ja, 1/4 stoletja že nabira izkušnje na tem področju. Te bogate izkušnje bo vsakič delil med vse nas in nas vodil pri izdelavi.
Te preparate smo se odločili na Sorškem polju pripravljati tudi zato, da vas vse več članov navdušimo za ta naravi najbolj prijazen način obdelovanja zemlje. Da se duh Ajde = biodiodinamika razširi med vse več ljudi. Da s še večjim navdušenjem oživjamo Sorško polje.

Za to opravilo rabimo veliko količino kopriv. Potrebujemo vašo pomoč:
- Imate v svoji okolici velik šop kopriv, ki rastejo na neonesnaženi zemlji?
- Ste jih pripravljeni v ponedeljek ali torek zjutraj pokositi ter pustiti zunaj da oveni in jih v torek popoldne on 18h pripeljati v Barko, Zbilje?
- V torek ob 18h bomo izkopali tudi jamo v katero bomo za eno leto zakopali koprive.
- Imate kakšno vrečo iz jute ali staro bombažno rjuho, ki je ne potrebujete več in jo lahko prinesete v torek s seboj? Vanje bomo zavili koprive.
- Imate kakšno leseno gajbico in jo v torek pripeljete v Zbilje? Vanje bomo dali zavite koprive in po tem v zemljo.

Kdor lahko na kakršenkoli način priskoči na pomoč, naj to sporoči po elektronski pošti na  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  . Hvaležni bomo za vsako pomoč in dobro voljo!


PRAZNOVANJE KRESNIKA 2015

Pripravili bomo drva in prostor, da bomo istega dne zvečer po opravljenem zakopavaju koprive počastili Praznovanje Kresnika 2015 s starodavnim običajem kurjenja kresa.

 

Ostale dejavnosti, ki nas čakajo v poletnem času

2. Če imate na vrtu več kamilic, kot jih potrebujete za lastno rabo, se priporočamo, da jih oberete na dan za cvet - če gre, je najboljši dopoldanski čas. Če slučajno nagaja dež, pride v poštev še dan za plod. Jih posušite in nam jih prinesete. Potrebovali jih bomo za izdelavo preparatov. Pri kamilicah je pomembno, da jih trgamo, ko niso še preveč v razcvetu.

3. Konec julija, začetek avgusta vas bomo poprosili za pomoč pri nabiranju rmana. Za ta namen se bomo najbrž združili in se odpeljali na različne konce, ker ni vsak rman dober. Mora biti še pred prvo košnjo.

4. Avgusta se bomo odpravili skupaj nabirati hrastovo lubje.

 

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com