DOGODEK V ZBILJAH (31.7.2015)

V petek 31.7.2015 od 17 ure dalje smo imeli družabni dogodek na vrtu pri Skupnosti Barka v Zbiljah (praznovanje Kresnika je odnesel dež, tokrat pa nam je uspelo).

- dobili smo se ob 17 uri na delovni akciji na vrtu (okopavanje, pletje, pobiranje pridelkov, obračnje zemlje in odstranjevanje pirnice)

- Po 19 uri smo skupaj pripravili – obrezali rman, ki smo ga prinesli s seboj. Po navodilih smo nabrali rman, ki je primeren za pripravo biodinamičnega preparata. Skupaj smo zmešali preparat po Mariji Thun s katerim smo poškropili prazne površine na vrtu pred setvijo jesenskih rastlin (ostanek preparata smo razdelili).

- s seboj smo prinesli nekakaj za pod zob in za naša grla (domače skuhano in spečeno, kupljenega v Hipermarketih se izogibamo), skuhali smo nekaj čaja in ohladili zaboj piva

 

Rman za pripravo biodinamičnega preparata

Nabira se takega, ki je ostal od prve košnje; da je že zrel. To pomeni, da ni več povsem bel.
Ko ga naberemo, ga je potrebno v čim prej povsem obrezati, da ostane le cvetje. Potem ga je potrebno dobro posušiti.
Nabiramo ga na dan za cvet ali plod. Če se da, v dopoldanskem času. Dnevi, ki so primerni za to opravilo so:

V JULIJU: 25., 29. IN 30.
V AVGUSTU: 3. (do 11h), 7. 11., 12., 15., 16., 21., 22., 25., 26., 29.

Po ljudskem izročilu je posebno ugoden dan za nabiranje zelišč Veliki šmaren, 15.avgust. Izkoristite ta dan za nabiranje rastlin za čaje za dolge zimske dni.

 

Vtisi iz dogodka....

V petek 31. julija 2015 smo imeli v Barki posebno prijetno druženje.
Ker se vedno srečujemo le ob delu, smo želeli narediti popoldne drugačno. Zato smo po običajnem delu imeli tudi nekaj osnov biodinamike. Zmešali smo gnoj po Mariji Thun (MT). Pripomore k boljšemu delovanju mikroorganizmov v zemlji. Posledično pa rastline lepše rastejo in so bolj zdrave.
Ko so v Nemčiji po Černobilu zemljo škropili s tem pripravkom, ni bilo nobenih sledi radiacije več. Zato se gnoj po MT zelo priporoča tudi za vrtove in njive v bližini cest, tovarn, . . .
Obstrigli smo rman za kompostni preparat.
Večer je bil v znamenju polne lune in kresovanja. Gospa Mari nas je naučila speči krompir v loncu, ki ga je pokrila s travno rušo in zakopala v žervavico. Najbrž ste že uganili: tako dobrega krompirja nismo jedli že dolgo. Marsikomu je okus obudil spomine na otroštvo . . .
Gospod Boris pa nam je povedal marsikaj zanimivega iz biodinamike. Poiskali smo rešitve za težavice, ki se nam pojavljajo v domačih vrtovih, delali načrte za skupne vrtove. Teh je res veliko. Več kot se nas bo družilo, lažje jih bomo uresničili.
Zatorej: dobrodošli vsakič na naših skupnih vrtovih in/ali ob posebnih priložnostih, kot je bila petkova ob polni luni.

 

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com