OGLED DOBRIH PRAKS PRIDELAVE IN PREDELAVE ZDRAVE HRANE NA DOLENJSKEM (3.10.2015)

Sobota, 3. oktober 2015

VABILO ZA KMETOVALCE

Zbrali smo se ob 7.00h, na parkirišču pri Športni dvorani v Medvodah, ter se s sodobnim avtobusom odpeljali na pot po Dolenjskem. Obiskali smo nekatere kmetije, ki oskrbujejo Oskrbovalnico Radegost v Mavčičah in v BTC-ju v Ljubljani.
Pot nas je najprej vodila do Gradu Bogenšperk kjer nam je Matjaž Anžur predstavil zgodovino gradu, prizvodnjo piva male pivovarne Volk Turjaški, ki smo si jo tudi ogledali in preizkusili tam zvarjeno pivo. Pot nas je vodila v Malo Loko na Biodinamično sadjarsko kmetija Marolt, kjer nam je gospodar predstavil svoje sadovnjake v katerih goji 85 vrst jablan in način eko pridelave le teh.
V Mokronogu je bila predstavtev kmetije in Sirarne Gorišek, ki se ukvarja s pridelavo kozjega in govejega sira (možen nakup sirov).
V Gradišču pri Otočcu smo si vzeli čas za kosilo na kmetiji Krhin, kjer so znani po domači hrani. 
Povratek v Medvode je bil okrog 20 ure.

Vprašanja:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. na tel. 040 977 392.

Organizator: Društvo Sorško polje v sodelovanju z občinami Kranj, Medvode, Škofja Loka in KGZS Zavod Kranj
 

                                                                                                                                 Word Icon    PDF-icon

Podreča, 4. 10. 2015

SPOROČILO ZA MEDIJE

UČNE URE IZ KMETIJSTVA PRI DOLENJCIH 

Društvo Sorško polje – približajmo se naravi je za kmete s Sorškega polja, ki jih zanima ekološko kmetovanje, v soboto, 3. oktobra, pripravilo že osmi ogled dobrih praks pri pridelovalcih in predelovalcih, ki so temu že zapisani.

Pot jih je tokrat vodila na Dolenjsko. Najprej so se ustavili na gradu Bogenšperk, kjer jih je pozdravil Matjaž Anžur v vlogi Valvasorjevega hlapca Jurija. V grajski kleti jim je pokazal starodavni »hladilnik«, globok podzemni rov, kamor so včasih shranjevali pokvarljiva živila, nato pa jim je v muzejskih sobanah predstavil stare uroke, ter življenje in delo Janeza Vajkarda Valvasorja iz 17. stoletja, avtorja znamenite Slave vojvodine Kranjske. Izvirnik v štirih knjigah kot tudi vse tiskarske priprave hrani grajski muzej. Matjaž Anžur, znan tudi kot Volk Turjaški, je v viteški dvorani »zgornjim Kranjcem« predstavil piva te znamke, ki jih sam vari, kot zgodovinar in dober poznavalec izvora imen in priimkov pa je bil deležen tudi številnih vprašanj s tega področja. Vsestranski Anžur prek oskrbovalnice Radegost že drugo leto prinaša naročnikom v Mavčiče ekološke, biodinamične in sonaravno pridelane kmetijske pridelke in izdelke (naslednja oskrbovalnica bo 8.10.2015 od 16 do 17 ure za Gasilskim domom).

Na biodinamični sadjarski kmetiji Marolt v Mali Loki prevladujejo jablane, nekaj je tudi breskev in trte. Med 87 sortami jabolk najdemo tudi nekaj Maroltovih križancev. Posebej je ponosen na izboljšano sorto topaza. Ker je kmetija majhna, jabolka večinoma prodajo znanim kupcem, med drugim pa izdelujejo tudi izvrsten sok in kis. Gospodar je obiskovalcem razložil vse o vzgoji in negi sadnih dreves. Prisega na »trojček«: spodaj sejanec z močnim koreninskim sistemom, nad njim posredovalka M 6 ali 9 in nato sortni cepič.

Peter Gorišek iz Mokronoga je prvih sedem plemenskih koz pripeljal iz francoskega Lyona že leta 1992. Trenutno ima stoglavo čredo, za katero skrbi po načelih ekološkega kmetovanja. Vsaka molzna koza da povprečno po dva lita in pol mleka na dan. Iz tega mleka v znani Goriškovi sirarni pridobivajo več vrst sirov, skuto, na voljo sta seveda tudi mleko in sirotka. Kravje mleko za sirarske izdelke kupujejo na dveh ekoloških kmetijah. Gorišek je v svoji gostilni obiskovalcem pojasnil zahteven postopek izdelave sirov, ter jim z izbranimi siri tudi postregel.

Ogled dobrih praks na Dolenjskem so kmetje s Sorškega polja sklenili na samooskrbni ekološki turistični kmetiji pr Martinovh v Gorenjem Gradišču pri Otočcu, ki se ponaša s prosto rejo živali. Tu so že opravili tudi prve t.i. obredne zakole, ki so živalim prijaznejši od stresnih klasičnih zakolov. Zakonca Krhin sta obiskovalcem postregla tudi z odličnimi prigrizki in poznim kosilom.

Predsednik društva Sorško polje – približajmo se naravi Matjaž Jerala je izletnike seznanil še z drugimi aktivnostmi društva, kot so delo na vrtovih v Prašah in Zbiljah, nov niz jesensko-zimskih predavanj na temo ekološke pridelave, predelave in uživanja zdrave hrane. Prvi v vrsti dogodkov bo že ta petek, 8. oktobra, ko bo med 17. In 19. uro že tradicionalna Stražiška tržnica, po njej pa v dvorani Šmartinskega doma zanimivo predavanje Mete Vrhunc iz Ajde Vrzdenec o kmetijstvu kot temelju kulture in zdravja.

 

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com