DAN PROSA IN PROSENE KAŠE (25.9.2015 - ODPADEL)

PRAZNIK PROSA JE ODPADEL ZARADI SLABEGA VREMENA
Predvideno je bilo, da se v okviru tedna kulturne dediščine dogajanje prične že v dopoldanskih urah z nastopi in programom osnovnih šol in nadaljuje z Dnevom prosa v popoldanskih in večernih urah.

petek 25. Septembra 2015 od 17 do 22 ure na Mestnem trgu v Škofji Loki

Ob zaključku Dnevov evropske kulturne dediščine je bila predvidena kulturno etnološka prireditev »Praznik prosa«.
V času prireditve: kulinarična tržnica s poizkušnjo jedi iz prosene kaše, kašasta delavnica za otroke, kuhanje Loško medlo, seznanitev obiskovalcev s prosenim latjem, njegovo obdelavo in pripravo za kuhanje.

S to prireditvijo smo želeli opozoriti na velik pomen prosene kaše v prehrani nekoč in danes. To dediščino pa nameravamo zajeti v novi tematski poti: »Po poti Kašarjev«, v skupnem projektu sosednjih občin na Sorškem polju.
Bogata loška kulinarična dediščina nam odpira nove priložnosti na teme kot so: ajda, rž, gobe, pšenica, koruza, ječmen, repa, zelje, buče, fižol, bob … Spodnji trg s kamnito Kaščo, kjer so nekoč shranjevali predvsem žito s Sorškega polja, pa nas vabi, da oživimo stare loške jedi in se naužijemo okusov loškega podeželja.

PREDVIDEN JE BIL PROGRAM PRIREDITVE:

17.00 – 22.00: Kulinarična tržnica lokalnih pridelkov in izdelkov

17.00 – 18.00: Kašasta delavnica za otroke

18.00 – 19.00: Od njive do polne sklede kaše/ Prikaz pridelave prosa ob zgodbah Kašarjev iz Sorškega polja in predstavitev osnovnih jedi s poizkušnjo po stojnicah

19.00: Strokovno predavanje: Zgodovina, zdravilnost in uporabnost prosa/ Center Lokomotiva, Doc. dr. Darja Kocjan Ačko, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta

20.00: Dela se Loška medla (delavnica)

21.00: Predavanje/ Popestrimo jedilnike s proseno kašo

PREDVIDEN SPREMLJEVALNI PROGRAM:

Folklorna skupina Žirovski vrh, Oktet Lipa in Skupina Hozentregerji, Prireditev povezuje Monika Tavčar


Sodelujoči
: Društvo Sorško polje, Turistično društvo Škofja Loka, gostinci Sorškega polja, Občina Škofja Loka, Društvo Sotočje, Gobarsko društvo Škofja Loka, Obrtna zbornica Škofja Loka in drugi.

Organizator: Društvo Sorško polje in Turistično društvo Škofja Loka

                                                                                                                                  Word Icon

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com