ČEZ 100 LET VSE PRAV PRIDE... (10.2.2016)

predavanje, je bilo v sredo, 10. februarja 2016 ob 19. uri v OŠ Medvode, Ostrovrharjeva 4

Dobra kuhinja se začne na vrtu, polju – oči kupujejo, jezik si zapomni!

NOVE BESEDE – STARO DOBRO ZNANJE
Znanje in uk moje stare mame se je čisto prilegel v permakulturo, pa naj bo permakultura samo, da bo zemlja obdelana, da se znanje ne pozabi! Kaj mladi znajo in kaj stari ne vemo – primer Vrt na Povšetovi.

KULTURNA KRAJINA SORŠKEGA POLJA
Vedno kdo reče: A se vi zavedate v kako lepi deželi živite?
Mi smo jo ustvarili, jo delamo vsaj že 1000 let!
Nekaj drobcev o ljudeh v sadjarskih društvih izpred 100 let (Praše, Mavčiče, Dorfarje). Sadni izbor iz leta 1898 in najbolj popularna jabolka

SAM DA BO KUPČIJA DOBRA
Včasih so bili semnji, danes delavnice in poučna predavanja
KAŠA, že ob besedi mi diši! Recepti, kupčija, prijaznost domačinov, dobro predavanje, pouk.na njivi, vse sorte kaše, izgovor, da grem na lep izlet. Pa košare z Reteč, ki so odpotovale v Švico
Kaj ljudje rabijo, iščejo pa vi ne veste, da bi kupili in pošteno plačali!
semena za ptice, semena žit za vrtove, stare sorte rož za čebele, čmrlje, slama, žakelj zemlje za balkonski vrt, 1 žakelj dobro uležanega gnoja, pouk o žitih.
Pridite pogledat Že ajda cveti!

Predavala je ga. Mirjam Kopše, vrtnarka po starem, sadjarka brez sadovnjaka in članica Društva Franc Praprotnik v Mozirju.
Projekti: prva Miklavževa prodajna razstava v LJ, 1990, Igrače s katerimi smo se učili delat, 1992, Oživimo belokranjske steljnike 2009, Sadjarstvo v turistični ponudbi Bele krajine 2010, Vrt na Povšetovi, 2010-12 (oživitev zaporskega vrta, delo z zaporniki, mednarodnimi prostovoljci, delavnice za slovenske prostovoljce) prikaz kratkega filma kako mladi gledajo na vrtnarjenje, kaj opazijo – to je bila za starejše dobra šola!

Dodatne informacije: Matjaž Jerala: tel. št.: 041 348 199, e. pošta:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Organizator: Društvo Sorško polje v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi Sorškega polja, z občinami Kranj, Medvode in Škofja Loka 


                                                                                                                        
   Word Icon    PDF-icon

Prezentacija predavanja...

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com