Prednovoletno srečanje

V sredo 30.12. 2015 se nas je v delavnicah Skupnosti Barka v Zbiljah, ki nam nudi prekrasne prostore za sestanke in organizacijo dogodkov in kuharskih delavnic (HVALA Skupnosti Barka http://www.skupnostbarka.si/) zbrala lepa in prijetna družba članov Društva Sorško polje in Skupnosti Barka in smo skupaj v kuhinji pripravili dobrote iz pridelkov z našega vrta in v malo manj delavnem vzdušju kot običajno preživeli prav lep večer. 

Konec leta je čas, ko se potrudimo, da se srečamo s svojimi prijatelji. Da se ozremo na iztekajoče leto. In si obljubimo, da se bomo družili še naprej. Pa vmes naredimo še kakšen plan. Zato smo se zbrali tudi člani našega društva. Kot se za tako srečanje spodobi, je potrebno poskrbeti za dobro hrano. Zato smo se ljubiteljice kuhanja zbrale že popoldne. Mari Novak poskrbi, da stare jedi iz našega okoliša ne gredo v pozabo. Tokrat je bila na jedilniku pečena repa s skuto, ajdovi žganci in sladka repa. Za vse udeleženke kuhanja je bilo povsem novo srečanje s sladko repo. In zelo okusno! Recept sledi na koncu. V družbo smo povabili tudi Barkače. Imeli smo se lepo, okusno in prijetno. Pregledali smo uspešnost sezone na lastnih vrtovih. Poiskali rešitve za določene težave. In za konec naredili še nekaj zavez, kako bomo letos vsak po svoje še bolj aktivno sodelovali v društvu. Imeli smo res prijeten in kot vedno,  tudi poučen večer.

 

RECEPT ZA SLADKO REPO:

Surovo repo opereš in samo malo ostrgaš, da ni preveč vijoličnih odtenkov v končni jedi. Naribaš jo (kot jabolka), skuhaš in odliješ nekaj tekočine, ki jo zadržiš, če bo potrebno  zaliti. Na olju popražiš čebulo, česen in ocvirke. Vse to dodaš repi, pa še nekaj drobno naribanega surovega krompirja za zgostitev. Vse to kuhaš, dokler krompir ni kuhan. Začiniš po okusu. Odlična novo-stara jed. In povsem enostavna.

 

Z naših rodovitnih njiv in vrtov smo že pobrali glavnino pridelkov. Verjamem, da smo vsi zelo zadovoljni z letino in hkrati  hvaležni, da nam je bila dana dobra sezona.
Da bo tudi naslednja vsaj podobna, moramo v teh jesenskih dneh poskrbeti za pravilno pripravo zemlje.
Z zemljo delamo ob padajočih luninih lokih, ob dnevih za korenino ali plod. Iste dni izkoristimo tudi za začetek nastajanja kompostnega kupa. Dnevom za list ali črtice se izogibamo, če se le da.
Če delate kompostni kup na novo, dajte povsem spodaj veje iglavcev. Na ta način preprečite gnezdenje miši, . . .
 
Po BID se ne prelopati ali zorje zemlje, kot smo počeli to nekoč, ko smo obračali po 30 cm zemlje. Sedaj obračamo le največ 20 cm zemlje. Le toliko, da se zadela kompost. 
Drugi način pa je še enostavnejši: le z vilami zrahljamo zemljo in po vrhu posujemo kompost.
Kot (raz)berete, je BID zelo prijazna tudi človekovi hrbtenici.
Vsakokrat po obdelavi zemlje poškropite tudi z gnojem po Mariji Thun (GMT). Najbolje je to storiti 3 x v zaporednih dnevih.  Če pa imate na zemlji razsekane ostanke rastlin, pa je to sploh zelo priporočljivo, saj GMT pospeši razkroj le teh. Prav tako listja od dreves na travi. 
Da vas ponovno spomnim: če živite na bolj onesnaženem območju, poškropite vsak mesec z GMT, saj na tak način zemljo razbremenjujete strupov. Vsakokrat, ko pripravite GMT, pa poškropite tudi vaše kompostne kupe. Na tak način hitreje zorijo.
 
Imate še čas, da s svojih trav spravite mah. Škropite regratov čaj. Idealno je ob padajočih lokih, ni pa to tako pomembno. Po parih ponovitvah mahu ne bo več na vaših tleh.
 
Korenovke pobiramo na dan za korenino in jih skladiščimo lahko na različne načine.
V zasipnici: 30 cm zemlje odkopljemo, naložimo spodaj smrekove veje in slamo. Nato naložimo zelenjavo v stožec. Čez damo slamo in po vrhu vso preostalo prst. 
V orehovem listju; za prezimitev na prostem pa zaščitimo še z veliko količino slame ali sena.
 
V sadovnjakih nas čaka malo več dela. Ko odpada listje, okrtačimo drevesa z žičnato krtačo. Nato nanesemo nanje premaz, in škropimo s pasto. Pasto uporabimo tudi za jagodičevje in vinsko trto.
Drevesa obdelujemo tri tedne zapored. Pomembno je, da dva dneva po tretiranju ni dežja. 
Na tak način naše drevje obvarujemo pred škodljivci in boleznimi.
 
Pasto in premaz bomo pripravili skupaj na kmetiji Jamnik v prihodnjih treh tednih
Kdor je zainteresiran za te pripravke, naj javi do petka 6.11.15 na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. .
Da vemo koliko sestavin potrebujemo in se dogovorimo, kdo bi kaj pripravil (če ima kdo vezo za sirotko iz eko mleka – na dan z besedo). 
 
Vse o BID sadjarstvu lahko preberete na internetni strani, kjer Slavko Turšič podrobno opisuje vse v zvezi s tem. Odlično branje za vse sadjarje!
http://www.ajdakoroska.si/beta/?p=2759
http://www.ajdakoroska.si/beta/wp-content/uploads/2015/01/koledar_sadjarstvo_biodinamično_2015.pdf
 
Za konec pa še ideja: BID lahko izkoristimo tudi za druženje. S pripravo preparatov je kar nekaj dela. Zato nekateri že prakticiramo, da se zmenimo  z najbližjimi biodinamiki in vsak pripravi nekaj in podeli to še med ostale. Na tak način pletemo spet tiste medčloveške vezi, ki so nekoč že obstajale, pa so se zaradi naglice pretrgale. 
 
Pa veliko sončnih dni tudi v vaših srcih vam želimo!

 

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com