OGLED DOBRIH PRAKS PREHRANSKE SAMOOSKRBE V GORIŠKIH BRDIH (28.5.2016)

sobota, 28. maja 2016 - VABILO ZA KMETOVALCE

Zbrali smo se ob 7.00, na parkirišču pri Športni dvorani v Medvodah, ter se s sodobnim avtobusom odpeljali v Goriška Brda. Pot nas je najprej vodila do Nove Gorice skozi Kromberk, kjer smo si ogledali nasade Brica Jordana Dernovščka, ki nam je predstavil pridelavo jagod, češenj, marelic, breskev, hrušk, fig, sliv, kakijev in kivijev (možen nakup češenj). Nato smo se odpravili v Drnovk in se ustavili na sadno zeliščni kmetiji Kikrca, kjer nam je gospodar Žarko Matuc predstavil pridelavo in predelavo sadja. Pripravil nam je tudi degustacijo svojih izdelkov – marmalade in sušeno sadje (možen nakup). V Šmartnem smo se sprehodili skozi naselje, ki s svojo arhitekturo in cerkvijo sv. Martina sega v čase gotike in obiskali kmetijo Kumar, ki je poznana po kostanju, češnjah, hruškah, figah, marelicah, slivah, orehih, grozdju, oljčnem olju in vinu, ki ga tržijo pod blegovno znamko PriMar (možen nakup češenj).
Za topel Briški obrok so poskrbeli v Restavraciji Gradu Dobrovo, kjer so znani po domači hrani. Pripravili so nam nekaj tradicionalnih jedi. 

Dodatne informacije: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. . 

Organizatorji: Društvo Sorško polje v sodelovanju z občinami Kranj, Medvode, Škofja Loka in KGZS Zavod Kranj

                                                                                                                         Word Icon     PDF-icon                                                                       

SPOROČILO ZA MEDIJE

Okusi Goriških Brd

Društvo Sorško polje – približajmo se naravi je v soboto, 28. maja, za kmete s Sorškega polja in člane društva pripravilo spomladanski ogled dobrih praks. Tokrat jih je avtobus popeljal v slikovito pokrajino Gorških Brd, kjer se ponuja enkraten pogled na vzorno urejene nasade češenj, oljk, fig, marelic, breskev, hrušk, sliv, kakijev, kivijev, vinske trte in še česa.

Sončno jutro jih je pozdravilo v pomanjšani različici amfiteatra v lepem parku obnovljenega gradu Kromberk, od tam pa jih je kratka pot vodila navkreber med nasade zorečih češenj kmetije Dernovšček. Zakonca sta jih seznanila s pridelavo različnih vrst sadja, od najzgodnejših češenj in jagod do najpoznejših oljk. Postregla sta z rdečimi plodovi, ob domačem kruhu in siru pa so okušali tudi nagrajeno oljčno olje, na katero je Jordan Dernovšček še posebej ponosen. Ker Brici dobro poznajo načine ekološke pridelave onstran bližnje državne meje, je bila za Kranjce zanimiva tudi primerjava strožjih slovenskih in ohlapnejših italijanskih standardov ter nekaterih cen.
Na sadno zeliščni kmetiji Kikrca v Drnovku je gospodar Žarko Matuc predstavil pridelavo in predelavo sadja. Gorenjci so lahko primerjali izvrstne okuse različnih, tudi nekaterih nagrajenih, marmelad in suhega sadja, pohvalili pa so tudi izvrsten zeliščni liker in brezalkoholne napitke.
Na vrhu bližnjega brda, kamor so se podali peš, kraljuje srednjeveška vasica Šmartno, ki s svojo arhitekturno, etnološko, etnografsko pa tudi umetnostno zapuščino predstavlja svojstven živ muzej. Cerkev sv. Martina se ponaša s poslikavami Toneta Kralja, še posebej zanimive so črno-bele podobe križevega potu.
V Šmartnem so popotniki obiskali še kmetijo Kumar, ki je poznana po pridelavi številnih vrst sadja kot tudi po oljčnem olju in vinu. Med odličnimi vini, ki jih tržijo pod blagovno znamko PriMar, se najde tudi diplomski primerek.
Pozno kosilo je bilo v restavraciji gradu Dobrovo, kjer so postregli z okusno joto, s pršutom v kuhanem vinu z belo polento, ter s češnjevo sladico, z jedmi torej, ki jih Brici z veseljem podarjajo tudi obiskovalcem.
Poučno potepanje po Goriških Brdih je v organizaciji Društva Sorško polje odlično pripravil Rudi Zevnik, dober poznavalec in velik ljubitelj Brd.

 

 

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com