NABIRANJE BALDRIJANA (20.5.2016)

petek, 20. maj 2016

S člani društva Ajda Vrzdenec smo se dobili navsezgodaj na ljubljanskem barju. Za nabiranje mora biti baldrijan ravno prav zrel, seveda pa je pomembno, da to naredimo pravi dan po setvenem koledarju. Glede na deževno vreme, smo imeli veliko srečo, da nam je to uspelo.
Kot vidite na slikah, za nabiranje v visoki rosni travi ni prav nič odveč niti ribiška oprema. Vsi s Sorškega polja smo bili prvič na taki delovni akciji, zato so nam nasveti in vodstvo članov Ajde Vrzdenec zelo prav prišli. Zelo smo jim hvaležni!
Nabirali smo, dokler je bil baldrijan še rosen. In bili smo zelo uspešni.
Pri Mileni in Stanetu Jamnik na Podreči smo imeli že vse pripravljeno za stiskanje baldrijana. Prej pa smo se še podkrepili z Milenino odlično malico.
Stiskanje je fizično (precej) naporno in dolgotrajno delo. In tudi tu nam je priskočil na pomoč Ajdovec Janez
Kot vidite, smo dobili precej soka. Tega smo dali v temen in hladen prostor na zorenje.
Zdaj je že ponovno precejen. Z največjim navdušenjem smo ugotovili, da je bila priprava uspešna (kar pri tem preparatu ni pravilo). Pridelali smo ga okoli 1,5L. Glede na to, da se ga potrebuje le par kapljic na liter vode, je izkupiček res odličen.
Baldrijanov preparat deluje s toploto.
Uporablja se za:
- kompostiranje kompostnega kupa ali gnojnice
- izdelovanje gnoja po Mariji Thun
- proti zmrzali (v preteklih dneh nam je prišel zelo prav)
- za obilnejše cvetenje
- za hitrejše kaljenje na mrzlih tleh
- za povečanje pridelkov žita
- za kopeli za semena.


RMANOV PREPARAT

Isti dan zvečer so naše tri članice Mari in dve Mileni dokončale še rmanov preparat. Posušen jelenov mehur so napolnile s predhodno pravilno obdelanim rmanom.
To pa je eden od 5 kompostnih preparatov.

KOMPOSTNI PREPARATI
Te smo delali 4. junija na delovni akciji v Barki. Najprej smo premetali kompostne kupe, saj s tem povzročimo, da energije v kompostnih preparatih še bolje učinkujejo. Na koncu smo vstavili kompostne kroglice in po vrhu poškropili z baldrijanovim preparatom.
Komposte preparate, ki smo jih ali predhodno pripravili lansko jesen ali jih nekaj dobili tudi pri Jamnikovi Mileni, smo dali v ilovnato zemljo in oblikovali kroglice. Te kroglice v kompostnih kupih pripomorejo, da se le ti kmalu spremenijo v kompost. S te delovne akcije nimamo veliko fotografij. Saj je vsak par pridnih rok bil v akciji (beri: tudi umazan od oblikovanja kroglic). Kljub utrujenosti pa smo si vzeli še čas za slovensko pesem, s katero vedno zaključimo biodinamične aktivnosti.
Več o tem si lahko preberete v brošuri: PREPARATI Mete Vrhunc

Kot lahko razberete, je za biodinamične pripravke potrebno veliko dela in zagnanosti. Poleg odličnega vodenja biodinamikov Borisa in Milene, se razume.
Pridružite se nam pri teh akcijah. Na tak način boste dobili preparate. In z uporabo teh se boste lahko prepričali, kakšno moč skrivajo v sebi. Biodinamičnih preparatov se ne da kupiti. Lahko jih le naredimo. Skupaj. 


Dodatne informacije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. . 

 

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com