IZ MOJE IN TUJE PRAKSE NA VRT IN NJIVO (9.3.2017)

Ppredavanje je bilo v četrtek, 9. 3. 2017, ob 17 uri v delavnicah skupnosti Barka, Zbilje 1k

Živimo v času sprememb: podnebnih, gospodarskih, finančnih... Pozabili smo na znanje naših starih staršev, ki so znali preživeti v času krize in jim je bila samooskrba dobro znana. V času vsepovsod rastočih supermarketov, ko je poceni hrana vedno na dosegu roke, pa smo spoznali, da ni vse zlato, kar se sveti.
Masovna  pridelava mora upoštevati zahteve trga. Le malo zelenjave je pridelane blizu kraja prodaje, večino  je pripeljejo iz daljnih krajev in skladiščijo toliko časa, da je primerna za trg. Ima privlačen videz, a slabši okus, in vsebuje manj hranilnih snovi kot hrana iz domačega vira. Kdor prideluje za trg, ga zanima dobiček. Zanj je zdravje potrošnikov drugotnega pomena. Potrošnik, ki se bo odločil za bolj zdravo življenje, večjo varnost in kakovost življenja, bo sam odločal, kaj bo prideloval in na kakšen način - odločil se bo za samooskrbo.
Samooskrbe ne moremo ustvariti iz danes na jutri. Za to moramo imeti zemljo, pogum, vizijo, izkušnje, čas ... Temelj  samooskrbe so primerna tla, gnojenje,  obdelava tal, kompostiranje, pridelava kulturnih rastlin glede na vrstenje, zaščita pred boleznimi in škodljivci, vrednotenje pridelanega, skladiščenje … Mira Jakša Rabič nam je predstavila tudi primere uspešne pridelave zelenjave.

Dodatne informacije: Matjaž Jerala, tel. št.: 041 348 199, e. pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Organizator: Društvo Sorško polje v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi Sorškega polja, z občinami Kranj, Medvode in Škofja Loka


                                                                                                                           Word Icon     PDF-icon                                                                       

 

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com