KULINARIKA IN PRAZNOVANJA NA SORŠKEM POLJU V PRETEKLOSTI (12.12.2012)

V sredo, 12.decembra 2012 ob 19. uri je bilo v GD- Mavčiče predavanje O KULINARIKI IN PRAZNOVANJU NA SORŠKEM POLJU V PRETEKLOSTI.
Predaval je g. Samo Zorec

Predstavljene so bile kulinarične značilnosti v preteklosti in ob katerih praznovanjih so se pripravljale določene jedi, govorili smo  tudi o običajih in povzeli zgodovino Sorškega Polja.  Pred in po predavanju je bilo možno kupiti Amarant semena.                                                
                                                                                                                                                
  Word Icon    PDF-icon

DSCN4503 (Custom) DSCN4514 (Custom) DSCN4523 (Custom)

                                                                                                                                 Podreča, 10. 12. 2012

                                                                                                                                 Sporočilo za medije

 
NA SORŠKEM POLJU VEČJI DOGODEK V ORGANIZACIJI PROSTOVOLJCEV DRUŠTVA SORŠKO POLJE: PREDAVANJE KULINARIKA IN PRAZNOVANJA NA SORŠKEM POLJU V PROSTORIH PGD MAVČIČE


Podreča, 10. 12. 2012 - Društvo Sorško polje bo v sredo, 12. 12. 2012 ob 19. uri organiziralo predavanje g. Samota Zorca o kulinaričnih značilnostih v preteklosti, ob katerih praznovanjih so se pripravljale določene jedi, o običajih in zgodovini Sorškega Polja. Ga. Ivana Markun pa bo predstavila svojo knjigo »Gremo Kran puzdravt« v kateri je zbrala 207 pripovedi - zgodb iz Kranja z okolico in vasi Sorškega polja iz preteklosti, zapisanih v narečju.

Kaj so jedli na Sorškem polju?
Težko, je dobiti natančne informacije o zgodovini, vendar s prihodom krompirja in koruze vemo, da so se zgodile reforme po naših kraljih v času Avstro-ogrske, ko sta vladala Marija Terezija in Jožef II. Spremembe, ki sta jih vpeljala, so bile ključne za kmetijstvo in pridelovanje. Pred reformami je bil največji problem prebivalstva lakota, da bi kmete poučili, kako ravnati z kulturami so ustanovili šole. Te šole so bile osredotočene predvsem na izobraževanje kmetov o ravnanju z novimi pridelki in z obdelovanjem zemlje. Prav tako se je uvedlo večje poznavanje sadnega drevja. Jedi iz krompirja so začele dobivati večji pomen saj je bila pridelava tega enostavna in zahtevala manj dela.
Na sorškem polju so bile spremembe enake kot po celotnem ozemlji Avstro-ogrske, in zato se jedi in pridelki v Kranjski deželi niso močno razlikovali.
Pred prihodom krompirja so jedi pripravljali iz pšenice in zelenjave pridelane doma. Močnate jedi, ko je kaša in žganci so bile ključna prehrana za ljudi Sorškega polja. Rodovitna polja žit raznih vrst so prinašala ljudem možnost preživetja in s tem tudi trdo delo. Iz žita so pridobivali moko in s te pridelovali tudi črni in beli kruh, štruklje, ''prešce'',… Zelenjava kot je repa, zelje, korenje, koleraba, so sestavine raznih juh še do danes.
Meso se je redko pojavilo na mizi, le ob času praznovanj. Koline so bile v zimskih časih zaradi hitre pokvarljivosti mesa. Meso je moral počiti, medtem ko so se notranji organi kot so recimo  jetra  pojedli takoj. Meso so močno solili in ga čez zimo dajali sušiti v posebne prostore ''Mesnake'' ali pa obesili pod strop črne kuhinje, da se je predimilo. Meso je bilo najpogosteje iz živali, ki so jih imeli doma. Med temi so bile koze, kokoši, krave, prašiči, ovce in tudi konji. V težkih časih niso klali zdravih in delovnih živali, saj so potrebovali za delo in molžo. Le v primeru, ko se je žival poškodovala  ali ko se je postarala so jo zaklali in predelali v hrano. Gospodarji svojih konj navadno, niso hoteli jesti, saj jim je žival veliko pomenila in so se na njo navezali skozi dneve trdega dela.
Skozi obdobja so se jedi spreminjale, recepti so bili od hiše do hiše drugačni. S prihodom mlajših generacij (''ta mlade''), se je priprava hrane lahko celo nekoliko spremenila. Zato je potrebno poudariti, da se navedena skupina jedi za nianso razlikuje od vasi, do vasi, ali celo od hiše do hiše.
Jedi zbrane s Sorškega polja so:
-    ''Medla'' ali ''rašla'' – narejena je s prosene kaše zakuhane v mleko.
-    Šara je juha v kateri so krompir, repa, koleraba, korenje, včasih se lahko najdejo notri tudi koščki mesa.
-    Godla najbolj pogosta v času kolin, sok, ki nastane ob barjenju krvavic, zgoščen s kašo, ječmenom in začinjen z dišavnicami, kot so majaron, šetraj, poper, sol.
-    Ječmen ali ''Ješpren'' z mesom in jušno zelenjavo, včasih tudi s krompirjem in seveda mesom, pogosto prekajenim, ali predelanim v klobase.
-    Ričet je bil, prav tako iz ješprena, le z veliko zelenjave, nato pa zabeljeno z kislo smetano. Ričet so jedli tudi kot mrzlo jed v obliki solate.
Po dogodku nas bodo članice Društva Sorško polje pogostile s poiskušino nekaterih predstavljenih jedi in zeliščnim čajem, ob katerih bomo strnili vtise in izmenjali informacije. Možen bo tudi nakup knjige “Gremo Kran puzdraut” in Setvenega priročnika po Mariji Thun za leto 2013.
Pred in po predavanju bo možno kupiti Amarant semena iz zaloge (po starih cenah do Novega leta) in prevzeti semena naročena v internetni trgovini s 5% popustom.
Po predavanju bo predavatelj, ter predsednik društva Matjaž Jerala na voljo za pogovor. Za lažjo uskladitev vas prosimo, če si termin rezervirate.

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com