JE SOCIALNO PODJETNIŠTVO POT V PRIHODNOST (21.3.2013)

V četrtek, 21. marca 2013 ob 19 uri je bilo v dvorani KS Godešič, Godešič 100, Škofja Loka predavanje

JE SOCIALNO PODJETNIŠTVO POT V PRIHODNOST

Ali je socialno podjetništvo novost? Kratek pregled zakona o socialnem podjetništvu. Kako se lahko vključimo v socialno podjetništvo? Moja pot v socialno podjetništvo. Priložnosti za socialno podjetništvo v kmetijstvu. Dobre prakse na Gorenjskem.
doc. dr. Vesna Weingerl iz Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede poleg spodbujanja mladih k podjetništvu in razvoju projektov na področju samooskrbe razvija patente na področjih,ki izboljšujejo kvaliteto pridelave izdelkov. Doc.dr. Vesna Weingerl aktivno podpira razvoj družbenega podjetništva na področju kmetijstva.
O socialnem podjetništvu je spregovorila Katarina Hölzl, ki je pravnica ter podiplomska študentka izvršnega managementa na IEDC Bled. Ima izkušnje iz korporativnega upravljanja in prav zaradi tega je svoja zadnja leta posvetila razvoju družbenega podjetništva ter razvija modele družbeno odgovornih projektov. Pomagala je pri vzpostavljanju različnih socialno podjetniških organizacij in projektov. Bila je pobudnica vzpostavitve Yunus centra socialnega podjetništva na Univerzi v Mariboru. Pripravila je model izvedbe Štafete Semen. Morda trenutno najbolj aktualno pa je zaščita slovenskih avtohtonih semen,kjer je pričela z akcijo Semenarna Ljubljana-odkupimo jo.

Organizatorji:Društvo Sorško polje, približajmo se naravi v sodelovanju z s krajevnimi skupnostmi Sorškega polja, občinami Kranj, Medvode in Škofja Loka, Centrom za trajnostni razvoj podeželja Kranj in EKOCI
                                                                                                                                                     Word Icon    PDF-icon

DSCN5214 Custom DSCN5215 Custom
 

Socialno podjetništvo nadomestilo kapitalizmu

 

Godešič – Društvo Sorško polje je 21. marca v dvorani KS Godešič gostilo predavanje na temo socialnega podjetništva. O njegovem pomenu za razvoj družbe, kmetijstva in zaposlovanje ranljivih ciljnih skupin sta predavali doc. dr. Vesna Weingerl iz Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru, ter pravnica in podiplomska študentka izvršnega managementa na IEDC Bled Katarina Hölzl.

Socialno ali družbeno podjetništvo se od običajnega razlikuje predvsem v tem, da namen ni pridobivanje dobička. Namesto tega je v ospredju nepridobiten in socialen namen; skrb za sočloveka, okolje, naravo. S tem se krepi skupnost in daje priložnost ljudem z dobrimi idejami. Vendar se pogosto pojavi problem pomanjkanja podjetniškega znanja in kapitala, zaradi česar nekateri posamezniki ne dobijo priložnosti. Skrbi pa tudi za ranljive ciljne skupine, kot so invalidi, mladi, ozdravljeni odvisniki od drog, brezposelni in ljudje s psihičnimi težavami. Omogoča jim zaposlitev in jim pomaga pri vključevanju v družbo, kar lahko pozitivno vpliva na njihovo prihodnost.

Možnosti za socialno podjetništvo pa se pojavljajo tudi v kmetijstvu. Kmetovalci se lahko ukvarjajo z različnimi dejavnostmi, kot so na primer ekološka proizvodnja hrane, urejanje ter varstvo okolja, zaščita živali, spodbujanje uporabe obnovljivih virov energije, razvoj zelene ekonomije, socialni turizem in ohranjanje narave. S tem prispevajo k boljšemu življenjskemu standardu ljudi, krepijo solidarnost, povečajo svojo ponudbo in dobijo dodaten zaslužek za kmetijo.

Predstavljeno je bilo tudi edino socialno podjetje na Gorenjskem, Fundacija Vincenca Drakslerja. Skrbi za delovno usposabljanje in vključevanje ozdravljenih odvisnikov v družbo, kar jim kasneje pomaga tudi pri iskanju zaposlitve. Dogodek je bil tudi pozitivna točka štafete semen v okvitu katere je bil predstavljen projekt Štafeta semen, ki skrbi za ohranitev semen avtohtonih, domačih tradicionalnih slovenskih rastlinskih vrst in sort. Pri projektu lahko sodeluje vsak, z izmenjavo semen s prijatelji, sosedi ali sokrajani, in s tem pripomore k ohranitvi slovenskih semen.

Tilen Čebašek

 

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com