PODNEBNE SPREMEMBE - KAKŠNE IZBIRE IMAMO (16.6.2013)

V nedeljo, 16. junija 2013, ob 17. uri je bilo na Vaškem trgu ob Zbiljskem jezeru predavanje Lučke Kajfež Bogataj z naslovom

PODNEBNE SPREMEMBE - KAKŠNE IZBIRE IMAMO in

-  predstavitev ekoloških kmetov z ekotržnico (ponudba ekoloških kmetij...),

-  predstavitev domačih obrti (ponudba obrtnikov...),

-  predstavitev folklorne skupine Sava iz Kranja,

-  ekološko kosilo, ki ga je pripravila Janja Škrjanc

Slovenska klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj je redna profesorica na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, predstojnica Centra za agrometeorologijo in članica Medvladnega foruma za spremembe podnebja v Ženevi.

Predstavila je tematiko blaženja in prilagajanja na podnebne spremembe, kaj lahko naredimo sami, da zmanjšamo še druge negativne vplive na okolje, kaj so možni ukrepi občin in kaj bi morala storiti država.

Po predavanju je bila ekološka tržnica, na kateri so ekološki kmetje ponudili svoje najzgodnejše pridelke, zelenjavo, žita in mlevske izdelke, mesne dobrote in še mnogo drugega. Ponudba ekokmetij....

Predstavljeni so bili tudi izdelke domače obrti s Sorškega polja in okolice.            Word Icon    PDF-icon           

                                                                                                                                  Zemljevid:   zemljevid.prase.ikona      PREDSTAVITEV PREDAVANJA....  PDF-icon                         

GALERIJA


 

Kmetovanje v spremenjenem podnebju - Sporočilo za medije

Zbilje, 16. junija – Društvo Sorško polje, približajmo se naravi je v nedeljo popoldne na Vaškem trgu ob Zbiljskem jezeru pripravilo družabni dogodek, ki mu je dala tehtno noto klimaktologinja in Nobelova nagrajenka Lučka Kajfež Bogataj s predavanjem Podnebne spremembe – kakšne izbire imamo.

Bogatajeva je med drugim povedala, da naj bi se do leta 2030 poraba energije in hrane zaradi naraščajočega prebivalstva in potrošnje povečala za 50 odstotkov, poraba vode za 30 odstotkov. Evropska unija je odvisna od uvoza surovin in energije in ker se bo potreba po njih povečevala, pomeni, da bo rasla tudi cena. Predvsem prevelika poraba energije povzroča postopno segrevanje sveta. Tudi pri nas se podnebje spreminja. Pomlad in poletje postajata vse bolj suha, jesen prepolna vode, raste tudi povprečna poletna temperatura. Tem spremembam se bo moralo prilagoditi tudi kmetijstvo. Očitno se bo treba od pretežne živinoreje bolj usmeriti v poljedelstvo, pridelavo žit in zelenjave oziroma posegati po semenskih sortah, ki so odpornejše na sušo in vročino. Zanimivo je tudi, da je Slovenija na evropskem repu, pred zadnjo Albanijo, po namakanju polj. Imamo sicer izdelano strategijo prilaganja kmetijstva podnebnim spremembam, to pa je na žalost tudi vse. V praksi se nič ne zgane. Lučka Bogataj Kajfež je nanizala še nekaj nasvetov o varčnejši rabi energije doma ter odgovorila na nekaj vprašanj prisotnih, na primer, o načrtnem zastrupljanju z letali, o vplivu pirotehničnih sredstev na okolje,….
Na srečanju ob Zbiljskem jezeru se je s svojimi pridelki in izdelki predstavilo 12 ekoloških kmetij s cele Slovenije in  preko 20 rokodelcev in domačih obrtnikov, za veselo razpoloženje je poskrbela foklorna skupina Sava Kranj, nekaj besed o 60-letnem delu pa je nanizal tudi g. Pipan predsednik turističnega društva Zbilje, ki je bilo soorganizator dogodka.   Predsednik društva Sorško polje Matjaž Jerala je na kratko orisal delo in načrte društva, ter vse zainteresirane povabil na poučno druženje z delom na društvenem vrtu v Prašah in na vrtu skupnosti Barka v Zbiljah. Povabil je tudi vse, da se z idejami in aktivnostmi priključijo delu društva, ki želi povezovati in združevati vse, ki se trudijo izboljšati stanje okolja in delati za zdrav življenjski slog.                                       

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com