O NARAVI ARHITEKTURE NA SORŠKEM POLJU (11.12.2013)

Predavanje je bilo v sredo, 11. decembra 2013 v Gasilskem domu v Mavčičah

Arhitekt, urbanist in esejist Janko Rožič je predstavil posebne poglede in vpoglede na arhitekturo in naravo vasi, trgov in mest Sorškega polja. Skozi najsodobnejša spoznanja prostorske stroke se je dotaknil najstarejše modrosti umeščanja v prostor, ki so jo stari mojstri in naši predniki ves čas uglaševali z naravo. Oni so uglaševali, ne pa oglaševali, zato sledovi njihovega dela stojijo že stoletja.

Smo jih pozabili ali jih, kakor poje sorški slavec, samo »dolgo nismo videli že...«

Organizatorji: Društvo Sorško polje, približajmo se naravi v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi Sorškega polja, z občinami Kranj, Medvode in Škofja Loka

                                                                                                                                             Word Icon    PDF-icon


Podreča 11.12.2013

Sporočilo za medije


PREDAVANJE O NARAVI ARHITEKTURE NA SORŠKEM POLJU


Sorško polje, v sredo, 11. decembra 2013 je društvo Sorško polje organiziralo predavanje O naravi arhitekture na Sorškem polju v domu PGD Mavčiče. 

Arhitekt, urbanist in esejist Janko Rožič je predstavil posebne poglede in vpoglede na arhitekturo in naravo vasi in trgov Sorškega polja. Skozi najsodobnejša spoznanaja prostorske stroke se je dotaknil najstarejše modrosti umeščanja v prostor, ki so jo stari mojstri in naši predniki ves čas uglaševali z naravo. Predniki so uglaševali in ne oglaševali, zato sledi njihovega dela stojijo že stoletja.

Janko Rožič je pričel predstavitev z aktualnimi slikami dogajanj, katastrof in posledic grobih posegov v naravo in življenje ljudi v svetu in nadaljeval s slikami iz narave. V primerjavi s slikami objektov je prikazal kako se motivi prenašajo, prepletajo in dopolnjujejo, če so uglašeni z naravo. Spoznavali smo neverjetne poglede skladnosti v naši prestolnici s tromostovja in na tromostovje v povezavi z mestno hišo, gradom cerkvijo in ostalimi mejniki prostora. Za primerjavo neuglašenosti objektov v prostoru pa smo lahko videli peteromostje na Dolgem mostu, kjer je zaradi premostitve potoka zrastel neugleden spomenik na hitro in z neekonomično gradnjo, ki povrhu vsega  ne opravlja niti svoje funkcije (poplave na Viču pred nekaj leti). Močan vtis na vse nas je ustvaril tudi s prikazom trenutnega pogleda proti ljubljanskemu gradu iz križišča pri Tivoliju in prikazom novogradnje na območje koloseja. Predvideni mega- objekt, ki je ''sodobno'' projektiran,  bi popolnoma zakril srce mesta Ljubljane.

Uglasitev arhitekture na deželi z naravo je primerjal z živahnostjo ljudske glasbe, kar je prikazal na primeru bohinjskih naselij (Studor, Srednja vas).

Pot proti Sorškemu polju je pričel na Celovški cesti s pogledom na Stol???? , na naravno kuliso za Šentviško cerkvijo in nam odprl oči za linije in uglašenost arhitekture s horizontom.

Zelo markanten je smledniški Stari grad, ki v prostoru pušča močne sledi. Poudaril je sledi vaškega trga na Podreči za katerega so se pred že časom  kresale ideje, da bi ga uredili in so še aktualne. Z nekaj prepričljivimi posnetki smo lahko videli izjemno natančno postavitev kozolcev na podreškem polju. V Mavčičah je opozoril na nesmisel odstranitev (umirjevalcev prometa) hiš ob cesti. Posledica bo izgradnja ležečih policajev, ki bodo umirjali promet. Izpostavil je skrb naših prednikov za plodno zemljo, kar dokazuje v preteklosti zgoščena izgradnja objektov v središču vasi, ki pa so žal prazni in prepuščeni zobu časa.

Arhitekt Rožič je opozoril še: na prefinjene izdelave lesenih zgradb - na zaključke podov, na kaščo v Prašah, na praško cerkev s Storžičem v ozadju, na ovinek in poglede v smeri ceste sredi polja med Mejo in Prašami, na cerkvi na Bregu ob Savi in v Drulovki, s hribi v ozadju. Spomnil nas je, da živimo v izjemno lepem okolju, kjer ni hujših motenj v prostoru, saj bistveni objekti še stojijo in čakajo na nadaljevanje zgodbe.

S svojo predstavitvijo nam je odstrl tančico nad realno sliko naših ''domov'' in ponovno izostril pogled na okolje v katerem živimo. Med poslušalci je sprožil vzhičenost in skrb obenem po ponovni povezanosti z okoljem. Spodbudil nas je k medsebojnemu sodelovanju, k ponovni oživitvi ''srenj'' v vaseh, ki bi spet skrbele za usmeritev skupnosti.

Med odgovori na vprašanja, po predstavitvi, je bilo povdarjeno, da bogastvo ključnih vrednot prihaja s podeželja. V rokah nas - naročnikov novogradenj in lastnikov starejših objektov je odločitev ali bomo opazovali in začutili okolje ter ohranili njegove vrednote. Nadgradnje s sodobnimi dognanji pa naj bodo in ostanejo izziv arhitektom.   

Po kramljanju ob čaju in domačih sladicah, ki so jih pripravile članice Društva Sorško polje so se razvile ideje o nadaljevanju raziskovanja narave arhitekture na tem območju z delavnicami, povezovanji in predavanji. Prvo takšno srečanje se pripravlja na Škofjeloškem že za februarja 2014.

 

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com