Prispevki

 

Z dogodkov na kmetiji Jamnik...

Kmetija Jamnikovih je na Podreči: pri spomeniku zavijete z glavne ceste (orientirate se lahko na cerkev), njihova kmetija je na levi strani poti, na sproti cerkve. Podreča 24.


Nedelja 4.10.2015

V društvu Sorško polje smo se odločili izkoristiti bogato znanje gospoda Borisa Tavčarja o biodinamiki, ki je v teh vodah že ¼ stoletja. Tudi nekateri drugi člani smo se že izobraževali na to temo pri društvih Ajda in na svojih vrtovih in njivah gospodarimo po tej metodi. To sonaravno metodo bi radi približali čim večjemu številu ljudi, ker verjamemo, da je to najboljše za človeka in naravo. Če zanima tudi vas, sledite našim obvestilom.

V nedeljo, 4.10. smo se dobili na biodinamični kmetiji Jamnikovih na Podreči, da smo pripravili biodinamične preparate.
Dela je bilo veliko, a v prijetni družbi nam je šlo vse hitro in uspešno od rok.

Pripravljali smo biodinamične praparate za kompost: kamilico, regrat in hrast. Ti preparati so namenjeni hitrejšemu predelovanju naših kompostnih kupov v kompost, ki je osnova biodinamičnega pridelovanja rastlin.
Regrat smo zašili v mezenterij, tega pa zaščitili z mrežo iz zakopali v zemljo.
Tanko goveje črevesje smo napolnili s kamilicami in ga prav tako zakopali v zemljo. V govejo glavo pa smo dali hrast (nastrgan, posušen in zmlet).
Ko smo bili že pri delu, smo pripravili še gnoj iz roga.

Pri Jamnikovih smo imeli to nedeljo pravi praznik. Delo z biodinamičnimi preparati da samo po sebi človeku energijo.

Za energijo v obliki odlične hrane pa je poskrbela ga. Milena, ki nas vedno znova razveseljuje s svojimi kulinaričnimi dobrotami izključno domače biodinamične pridelave. Na fotografijah so vsi trije stebri Jamnikove biodinamične kmetije: Milena, Stane in njun vnuk Norbert.

Imeli smo se res lepo. Tudi pesem je zazvenela ob končanem delu. Veseli smo, da smo se odločili stopiti na biodinamično pot. Ob tej priliki se še 1x zahvaljujemo Borisu in vsem trem Jamnikovim!

S pripravo preparatov je izjemno veliko dela. Zahteva timsko delo. Le na tak način smo lahko uspešni. Da boste na tekočem, kaj se potrebuje za izdelavo preparatov in kako vi prispevate k temu, preberite za vsak mesec posebej v setvenem koledarju po Mariji Thun. Tam piše, katere rastline nabirate katero obdobje in dan.




 

V torek, 25.avgusta smo se zbrali na Podreči. Na Jamnikovi kmetiji, kjer Milena in Stane kmetujeta po biodinamični metodi. Med počitnicami pa jima pomaga tudi vnuk Norbert.
Pripravljali smo gnoj po Mariji Thun (MT).
Milena je za ta namen več dni zbirala kravjek, kar je potrebno narediti v pravi luni. Zbralo se nas je zares pohvalno število članov društva, pa še nekaj pomoči Ajdovcev smo dobili.

PRIPRAVA: Več o biodinamičnih preparatih lahko preberete v knjižici Mete Vrhunc: Preparati.
Ker nas je bilo tako veliko, smo pripravili tudi veliko gnoja po MT.
Pripravo je vodil gospod Boris Tavčar, ki je biodinamik že 25 let.
V kravjek smo zamešali bazaltni pesek in jajčne lupine v pravem razmerju.
Potem pa smo vse to temeljito mešali 1uro.
Nato pa dali v lesene škafe brez dna, ki so zakopani v zemljo. Dodali smo tudi kompostne preparate, ki pospešijo nastanek gnoja po MT. In po vrhu poškropili še z baldrijanovim preparatom.

UPORABA: Ko bo preparat po približno 2 mesecih zrel, ga bomo uporabljali za izboljševanje zemlje.
Preparat vpliva na rast in razmnoževanje mikroorganizmov, ki so potrebni za rast rastlin.
Rastlinam da kozmično energijo, da lepše uspevajo in so bolj zdrave.
Razstruplja zemljo, kjer je to potrebno. Več o tem je napisano v vabilu na ta dogodek.
Z ostanki poškropimo kompostne kupe, kmetje pa po hlevih.

 


Zaključek delovnega popoldneva je bi prav poseben. Gospa Milena je pripravila odlično večerjo izključno iz domačih pridelkov. Okrepčali smo se z domačim čajem, bučkino juho, domačim kruhom iz mešanice mok in piškoti iz pirine polnozrnate moke. Ker je bilo veliko povpraševanja po receptu za piškote, ga objavljamo spodaj. Da boste lahko razveselili tudi vaše domače.

PIRINI POLNOZRNATI PIŠKOTI
56 dag pirine polnozrnate moke
11 dag sladkorja
250 dag masla
3 jajca
3 žlice medu
1 žličko cimeta
1 žličko klinčkov
1 žličko sode bikarbone
orehe za posip
1 jajce za premaz

PRIPRAVA:
Iz vseh sestavin naredimo testo, ga damo za 2 uri v hladilnik, nato razvaljamo, z modelčki izrežemo poljubne oblike, premažemo z jajcem, ter potresemo s sesekljanimi orehi. Nato jih damo v pečico, kjer se pečejo 10 min pri 180ºC.

piskoti 


Ob tej priložnosti se še enkrat lepo zahvaljujemo Jamnikovima; Mileni in Stanetu in njunim mladim za gostoljubje. Vnuk Norbert se že kali v biodinamičnem kmetovanju in vidi se, da bo izjemno uspešen.

 

V petek 4.septembra, na dan za korenino, smo se zbrali na kmetiji pri Jamnikovih, da smo nastrgali hrastovo lubje.
Potrebujemo ga za izdelavo kompostnih preparatov po biodinamični metodi. Kompostni preparati so sestavljeni iz petih različnih rastlinskih sestavin. Vsaka predstavlja en planet. S pomočjo teh preparatov kompost prej dozori.
Dobili smo se ob 17h na Podreči, na kmetiji Jamnikovih. V njihovem gozdu smo ostrgali lubje hrasta. Brez skrbi, ostrga se samo zgornja plast, tako da drevesa prav nič ne prizadanemo.
V ta namen smo potrebovali eno rjuho in pa pripomočke za strganje.
Najbolj primeren je strgalnik za sadno drevje. Če tega nimamo, je dober tudi spodrezavnik za plevel ali lupilnik lubja.
Kako se pravilno ostrga hrastovo lubje, nas je učil gospod Boris in nam povedal še nekaj o biodinamičnih preparatih.

Hrastovo lubje pa se ne uporablja le za kompostne preparate. Biodinamiki ga uporabljajo tudi v obliki čaja. Škropijo krompir, da ta bolje uspeva. Nabrano lubje bomo posušili, nato pa zmleli. Za kompostni preparat bomo z njim napolnili govejo lobanjo in jo zakopali v zemljo do pomladi.
Čaj iz hrastovega lubja je odličen tudi za nas, saj ureja procese kalcija (preprečuje kalcinacijo, . . .) in odpravlja težave s kožo. Priporočljivo ga je piti ob torkih, ker je to drevo, ki mu vlada Mars, katerega dan je torek.

Na fotografijah si lahko ogledate, kako je potekalo delo. 


 

Ponedeljek 11. april 2016 ob 17h smo imeli delovno akcijo za vse, ki že aktivno delujete v skupini za biodinamiko v društvu Sorško polje ali bi to želeli
Naša tokratna naloga je bila izkopavanje več preparatov za kompost, gnoj iz roga in gnoj po Mariji Thun (MT).
Kdor je želel dobiti gnoj po MT, ga je lahko dobil. Ostale preparate moramo še posušiti, preden jih razdelimo. Dobili jih boste lahko na prihodnjih skupnih delovnih akcijah.

 

Z naših rodovitnih njiv in vrtov smo že pobrali glavnino pridelkov. Verjamem, da smo vsi zelo zadovoljni z letino in hkrati  hvaležni, da nam je bila dana dobra sezona.
Da bo tudi naslednja vsaj podobna, moramo v teh jesenskih dneh poskrbeti za pravilno pripravo zemlje.
Z zemljo delamo ob padajočih luninih lokih, ob dnevih za korenino ali plod. Iste dni izkoristimo tudi za začetek nastajanja kompostnega kupa. Dnevom za list ali črtice se izogibamo, če se le da.
Če delate kompostni kup na novo, dajte povsem spodaj veje iglavcev. Na ta način preprečite gnezdenje miši, . . .
 
Po BID se ne prelopati ali zorje zemlje, kot smo počeli to nekoč, ko smo obračali po 30 cm zemlje. Sedaj obračamo le največ 20 cm zemlje. Le toliko, da se zadela kompost. 
Drugi način pa je še enostavnejši: le z vilami zrahljamo zemljo in po vrhu posujemo kompost.
Kot (raz)berete, je BID zelo prijazna tudi človekovi hrbtenici.
Vsakokrat po obdelavi zemlje poškropite tudi z gnojem po Mariji Thun (GMT). Najbolje je to storiti 3 x v zaporednih dnevih.  Če pa imate na zemlji razsekane ostanke rastlin, pa je to sploh zelo priporočljivo, saj GMT pospeši razkroj le teh. Prav tako listja od dreves na travi. 
Da vas ponovno spomnim: če živite na bolj onesnaženem območju, poškropite vsak mesec z GMT, saj na tak način zemljo razbremenjujete strupov. Vsakokrat, ko pripravite GMT, pa poškropite tudi vaše kompostne kupe. Na tak način hitreje zorijo.
 
Imate še čas, da s svojih trav spravite mah. Škropite regratov čaj. Idealno je ob padajočih lokih, ni pa to tako pomembno. Po parih ponovitvah mahu ne bo več na vaših tleh.
 
Korenovke pobiramo na dan za korenino in jih skladiščimo lahko na različne načine.
V zasipnici: 30 cm zemlje odkopljemo, naložimo spodaj smrekove veje in slamo. Nato naložimo zelenjavo v stožec. Čez damo slamo in po vrhu vso preostalo prst. 
V orehovem listju; za prezimitev na prostem pa zaščitimo še z veliko količino slame ali sena.
 
V sadovnjakih nas čaka malo več dela. Ko odpada listje, okrtačimo drevesa z žičnato krtačo. Nato nanesemo nanje premaz, in škropimo s pasto. Pasto uporabimo tudi za jagodičevje in vinsko trto.
Drevesa obdelujemo tri tedne zapored. Pomembno je, da dva dneva po tretiranju ni dežja. 
Na tak način naše drevje obvarujemo pred škodljivci in boleznimi.
 
Pasto in premaz bomo pripravili skupaj na kmetiji Jamnik v prihodnjih treh tednih
Kdor je zainteresiran za te pripravke, naj javi do petka 6.11.15 na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. .
Da vemo koliko sestavin potrebujemo in se dogovorimo, kdo bi kaj pripravil (če ima kdo vezo za sirotko iz eko mleka – na dan z besedo). 
 
Vse o BID sadjarstvu lahko preberete na internetni strani, kjer Slavko Turšič podrobno opisuje vse v zvezi s tem. Odlično branje za vse sadjarje!
http://www.ajdakoroska.si/beta/?p=2759
http://www.ajdakoroska.si/beta/wp-content/uploads/2015/01/koledar_sadjarstvo_biodinamično_2015.pdf
 
Za konec pa še ideja: BID lahko izkoristimo tudi za druženje. S pripravo preparatov je kar nekaj dela. Zato nekateri že prakticiramo, da se zmenimo  z najbližjimi biodinamiki in vsak pripravi nekaj in podeli to še med ostale. Na tak način pletemo spet tiste medčloveške vezi, ki so nekoč že obstajale, pa so se zaradi naglice pretrgale. 
 
Pa veliko sončnih dni tudi v vaših srcih vam želimo!

 

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com